Tilaa työterveyspalvelut

Muistutus matkakuumeeseen

Kesälomat kolkuttelevat jo nurkan takana ja monella matkakuume lähelle tai kauemmas nostaa päätään. Matkakuumeen noustessa on hyvä uhrata hetki ajatuksesta myös rokotuksille. Rokotuksilla voidaan osaltaan varmistaa, että matkalta palaa virkistynyt ja hyväkuntoinen matkailija tai matkaseurue.

Rokotustarpeeseen vaikuttaa henkilön terveydentilan ja hänen rokotushistoriansa lisäksi suunniteltu matkustusmaa sekä elämäntyyli, matkustustapa ja matkan kesto. Rokotusohjelman suunnittelu on aloitettava jo pari kuukautta ennen matkaa, sillä keho tarvitsee rokotuksen jälkeen riittävästi aikaa vasta-aineiden muodostamiseen. Osaan rokotteista tarvitaan myös tehosterokote ennen matkaa. Rokotuksia voi ottaa samalla kertaa useampia, ne ovat yleensä hyvin siedettyjä ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Tavallisin haittavaikutus on rokotuskohdan paikallinen kipu ja lievä punoitus.

Matkailijan rokotusten lähtökohtana voidaan pitää sitä, että perusrokotteet ovat voimassa. Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotus pysyvät voimassa 10 vuoden välein otetuilla tehosterokotuksilla. Polion tehosterokotus annetaan henkilölle, joka matkustaa polion esiintymisalueelle. Perusrokotuksiin kuuluu lisäksi MPR- eli tuhkarokko-vihurirokko-sikotauti-rokotus. Myös MPR-rokotesuojan olemassaolo kannattaa tarkastaa matkaa suunniteltaessa.

Lähelle ja tuttuihinkin paikkoihin matkustettaessa on järkevää ottaa pieni hetki matkan suunnittelusta sen selvittämiselle, mitä rokotuksia kohdemaassa tarvitaan. Esimerkiksi saastuneet ruoan ja juoman kautta tarttuva A-hepatiitti voi väijyä myös yllättävän lähellä, kuten Tallinnassa ja suomalaisten suosimissa tutuissa lomamaissa kuten Thaimaassa, Turkissa ja Egyptissä. 

Keltakuumerokotus on yksi harvoista rokotteista, joita voidaan vaatia matkailijalta pakollisena tiettyihin maihin matkustettaessa. Saadun rokotteen tulee näkyä matkalle mukaan otettavassa Kansainvälisessä rokotuskortissa. Korttiin voidaan täydentää myös muita rokotustietoja. Keltakuume leviää lähinnä hyttysten pistojen välityksellä, joten hyönteisiltä suojautuminen on hyvä varokeino tautia vastaan.  

Lisärokotusten tarpeeseen vaikuttavat matkan kesto ja matkustustapa. Paikallisista ruokakojuista syövän ja turistikohteiden ulkopuolella liikkuvan reppureissaajan riskit ovat erilaisia kuin henkilön, joka taittaa matkan lentäen ja majoittuu lyhyehkön ajan loistohotellissa palveluiden äärellä. Viikkoja tai jopa kuukausia reissaava matkaaja tarvitsee perusturistia kattavamman rokotussuojan, koska pitkään kestävällä matkalla sairastumisen riski kasvaa. Kiertelevälle reppureissaajalle suositellaan usein matkakohteesta riippuen esimerkiksi lavantauti- ja Japanin aivokuumerokotetta sekä malarianestolääkitystä. Tabletteina nautittava malarianestolääkitys tulee aloittaa jo ennen matkaa, joten myös siihen tulee varautua hyvissä ajoin.

Joskus käy niin, matka on jo tuloillaan ja rokotukset jääneet viime tinkaan. Tällöin voidaan rokotukset antaa nopeutetussa aikataulussa ennen matkaa. Vaikka niiden suojateho ei ole yhtä hyvä kuin ajoissa annettujen rokotusten, myös myöhässä annettu rokote on parempi kuin ei rokotetta lainkaan. Ota siis reippaasti yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen.

 

Mainiota matkakuumeilua toivottaen,
Tullinkulman Työterveys

Toukokuun blogin asiantuntijana toimi vastaava työterveyshoitajamme Soili Honkamäki. Soili on työterveys- ja työelämäpalveluiden vahva ammattilainen. Hän on koulutukseltaan työterveyshoitaja ja työskennellyt Tullinkulman Työterveydessä vuodesta 2002 lähtien.