Pieni apu - suuri teko

Ensiaputaidot ovat tärkeitä, niiden sanotaan olevan jokaisen kansalaistaito. Jokainen meistä odottaa saavansa apua, jos joutuu onnettomuuteen tai saa sairauskohtauksen. Odotukset ja todellisuus kuitenkin poikkeavat toisistaan. Surullisen usein saamme lukea median välityksellä tapauksista, joissa apua tarvitseva on ohitettu, jätetty selviämään itsekseen. On helppo ajatella, että joku toinen auttaa tai joku toinen soittaa hätäkeskukseen. Mitä jos sitä toista ei ole tai se toinen ei tule paikalle riittävän nopeasti? 

Ensiavun antaminen vaatii rohkeutta, ja rohkeutta on mahdollista saada harjoittelun avulla. Sanonta ”Harjoitus tekee mestarin” pitää paikkansa myös tässä, kuten monessa muussakin asiassa. Ensiavun antaminen ei tarkoita suurien ja monimutkaisten taikatemppujen tekemistä, jo pienikin teko voi estää toisen henkilön pysyvän vammautumisen tai pelastaa hengen. Tällainen teko voi olla vaikkapa tajuttoman kääntäminen kylkiasentoon tai hengitysteiden avaaminen leukaa nostamalla. Kannattaa myös muistaa, että aina ei tarvitse tarkalleen tietää, miten toimia tajuttoman tai tajuissaan olevan, apua tarvitsevan, kanssa. Hätäkeskuksesta, johon soitat heti tilanteen kartoitettuasi, saat neuvoja, miten toimia.

Ensiaputilanteessa on tärkeää myös henkisen tuen antaminen, ihmiset ovat hätätilanteessa usein järkyttyneitä ja peloissaan. Omalla käyttäytymiselläsi ja vuorovaikutuksellasi pystyt helpottamaan hädissään olevan tilaa. Usein riittää, kun joku rauhoittaa, puhuu, kuuntelee sekä pysyy vierellä ja huolehtii.

Onnettomuus voi tapahtua kenelle tahansa, se ei katso aikaa tai paikkaa. Se voi tapahtua myös työmatkalla tai työpaikalla, sinulle itsellesi tai kollegallesi.  Uskallat ja osaat paremmin auttaa itseäsi ja kollegaasi, kun osallistut järjestämillemme ensiapukursseille. Tarjolla on sisällöltään erilaisia kursseja, joita pitävät koulutetut ensiapuopettajamme. On hätäensiavun opettelua tai kertaamista, on työpaikan tarpeisiin räätälöityä koulutusta tai koulutusta erityisesti sellaisiin tapaturmiin, jotka ovat tyypillisiä juuri sinun työpaikallasi tai työtehtävässäsi.

Järjestämme vielä toukokuussa kaksi ensiapukurssia: ensiavun kertauskurssi 5.5. klo 9-13 ja hätäensiapukurssi to 11.5. klo 8.30–15.30. Lisätietoa ensiapukursseista saat omalta työterveyshoitajaltasi.

Blogin kirjoittaja on puheviestinnän maisteriopiskelija Jaana Solin, joka suorittaa viestinnän työharjoitteluaan Tullinkulman Työterveydessä.