MUISTA NÄMÄ FLUNSSASTA!

Ihmisen yleisin sairaus on flunssa, jonka oireet ovat kaikille tutut nuha, kurkkukipu, yskä ja lämpöily. Flunssa kestää tavallisesti 1-3 viikkoa. Flunssaa rajuoireisempi influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuodenvaihteessa ja kestää 2-3 kuukautta.

Influenssaan liittyy äkillisesti nouseva korkea kuume, lihassäryt, päänsärky, yskä sekä huonovointisuus. Influenssa on alkuvaiheessa flunssaa rajuoireisempi ja kuumeinen vaihe kestää yleensä 4-5 vrk:tta, mutta huonovointisuus ja yskä voivat jatkua pidempäänkin.

Kun katala tunne alkaa kutkuttaa kurkussa, kannattaa muistaa seuraavat asiat:

Flunssa leviää käsien välityksellä
Hyvä käsihygienia on A & O. Muista säännöllinen saippuapesu, yski hihaan tai nenäliinaan ja hävitä käytetyt nenäliinat heti. Kättelyn välttämättömyyttä työpaikoilla kannattaa harkita influenssa-aikaan – Riittäisikö iloinen tervehdys?

Kuume ei nouse kaikille
Lämpö ei ole ainoa työkyvyn mittari. Monille aikuisille ei nouse kuumetta flunssan jyllätessä. Jos yleisolo on muuten heikko, kannattaa jäädä lepäämään, vaikka lämpö ei nousisi.

Antibiootit eivät auta flunssaan
Monet kysyvät lääkäriltä flunssaan antibioottikuuria. Flunssa on kuitenkin virustauti, johon antibiootit eivät auta. Kurkkukipu ja paineen tuntu poskionteloissa ovat normaaleja flunssan oireita, eivätkä aina viittaa bakteeritulehdukseen.

Sairausloman tarve riippuu työnkuvasta
Flunssan aiheuttaman sairausloman tarve riippuu oireiden voimakkuudesta sekä työnkuvasta. Kevyt toimistotyö on mahdollista lievien flunssaoireiden kanssa. Fyysinen työ, ulkotyö tai puhetyö voivat vaatia useamman päivän sairasloman.

Normaali flunssa voi kestää viikkoja
Flunssa alkaa usein hiipien ja sen pahimmat oireet kestävät tavallisesti noin viikon. Viimeiset oireet, kuten yskä, voi kestää kuitenkin jopa yli 3 viikkoa. Maltti on toipumisessa valttia.

Älä lääkitse liikaa
Tavallinen flunssa menee parhaiten ohi levolla. Oireita voi lievittää juomalla riittävästi nesteitä sekä höyryhengityksellä. Oireita voi lievittää myös apteekin itsehoitotuotteilla. Lääkkeitä ei kannata käyttää liikaa: yli viikon jatkuva nenäsumutteiden käyttö voi pahentaa tukkoisuutta. Korkeaa kuumetta kannattaa alentaa itselle sopivalla lääkkeellä esim. parasetamolilla tai ibuprofeiinilla. Särkylääkkeet on tarkoitettu vain satunnaiseen käyttöön.

Anna itsesi sairastaa
Töihin palaaminen onnistuu yleensä jo muutaman päivän levon jälkeen, mutta ylimääräistä rasitusta kuten urheilua on syytä välttää, kunnes on toipunut kokonaan. Ihminen sairastaa keskimäärin 2-4 ylähengitystieinfektiota vuodessa. Pystyisitkö ottamaan rauhallisesti muutaman viikon vuodessa?

 

Harkitse influenssarokotetta
Flunssan rajummalta sukulaiselta influenssalta voi suojautua tehokkaasti rokotteella. Monet työpaikat tarjoavat rokotteen työntekijöilleen. Harkitse rokotetta varsinkin, jos kuulut riskiryhmään. Lisää tietoa rokotteesta http://www.tullinkulmantyoterveys.fi/uutiset/47-influrok.html

Hakeudu lääkäriin, mikäli sinulla on

  • 3-5 päivää jatkunut korkea kuume
  • nielemistä hankaloittavaa kurkkukipua
  • hengitysvaikeuksia
  • pistävää tunnetta rinnassa
  • tajunnan tason häiriöitä tai kovaa päänsärkyä
  • epätavallisen kovia oireita, yleiskunnon laskua tai oireet jatkuvat vielä 2-3 viikon jälkeen ja pahenevat uudelleen niiden välillä helpotettua.