Ääni, keho ja mieli kohtasivat vuorovaikutuskoulutuksessa

Vuorovaikutustilanteisiin vaikuttavat niin neuvottelutaidot, äänenkäyttö kuin kehonkielikin. Henkilöstömme paneutui aiheeseen marraskuussa erittäin antoisassa koulutuspäivässä, jonka hedelmät näkyvät varmasti eteenpäin kaikille asiakkaillemme!

Päivä koostui kolmen asiantuntijan vetämistä työpajoista. Koulutuspaikkana toiminut Werstas oli viihtyisä ja loi optimaaliset puitteet uusien asioiden sisäistämiselle. Koulutukseen osallistuivat lähes kaikki Tullinkulman Työterveyden työntekijät eli noin 90 henkeä.

 

Kehonkieltä käsittelevässä työpajassa pohdittiin, millaisia rooleja keskustelun osapuolet ottavat ja miten niihin voi vaikuttaa. Neuvottelu-työpajassa käytiin läpi ryhmäviestintätilanteiden lainalaisuuksia. Kouluttajina toimivat draamapedagogi, tietokirjailija Kirsikka Arkimies ja Puhe Productionista Perttu Laaksonen, joiden johdolla tehtiin ryhmätöitä ja jokainen sai pohtia, miten itse tilanteissa toimii.

Äänenhuolto on kaikille asiakaspalvelussa toimiville tärkeä, mutta helposti unohtuva työkyvyn osa-alue. Liian matala tai korkea puhekorkeus voi kuormittaa ääntä ja johtaa ääniongelmiin. Myös kuiskaaminen rasittaa äänihuulia, samoin kuin jatkuva rykiminen. Vokologi Helmiina Kauhasen koulutuksessa harjoiteltiin kurkunpään alueen rentouttamista ja optimaalista puhekorkeutta sekä opittiin mm. kiinnittämään huomiota kehon suuntamiseen kuulijaa kohden ja tarvittaessa yskimään reilusti!

Ääniharjoituksia ja äänen rentoutusta on hyvä tehdä ennen puhetilanteita sekä palauttavina harjoitteina kuormituksen jälkeen. Useimmat harjoitukset vievät vain pienen hetken, mutta saattavat säästää isoilta ongelmilta.

Aamupäivä sai osallistujilta erittäin innostuneen vastaanoton ja käytännölliset neuvot menevät varmasti käytäntöön. Tullinkulmalaisten yhteinen uudenvuodenlupaus onkin entistä tuloksellisemmat kohtaamiset asiakkaidensa ja toistensa kanssa.